Mengenai saya..

PERSONAL PARTICULARS

Full Name : Muhammad Ridwanto b Syaful Anwar

Email : mindacemerlang@gmail.com

Date of Birth : September 7, 1982

Sex : Male

Marital Status : Married

Nationality : Malaysian

Health : Excellent

Driving License : B2, D (since 2000)

Interest s : Reading, give motivation, surfing internet, listening music,

and traveling

Languages : Malay, English

EDUCATIONS

1989-1995 : Standard 1-6, Sekolah Rendah Kebangsaan Taman Dato

Harun, Petaling Jaya, Selangor.

1994-1999 : Form 1-5, SMK Taman Dato Harun, Petaling Jaya, Selangor

PMR (1997) – 4A 3B 1C

SPM (1999) – Aggreget 16

Secretary in Consumer Society, 1996

President of ‘Pembimbing Rakan Sebaya (PRS)’, 1998

Vice President in Traveling Club, 1998

President of SMKTDH Muslim Students, 1999

Vice President in School Prefect Committee, 1999

Pidato Competition (District) 1999

2000-2001 : Mara Kulim Matriculation College, Kedah (KMK)

KMK Best Sudent Award (Leadership), 2001

President of Representative Student Council 2001

Debater of Consumer Competition (State) 2001

2001-2007 : Year 1-5, University of Technology Malaysia

Bachelor of Electrical Engineering (Electric-Electronic) – graduated in May 2007

Director of Academic Bureau Jawatankuasa Kolej Mahasiswa KTC, 2002

Director of ‘Seminar Of Success (SOS)’, 2002

Director of ‘Diskusi bersama MASSA’. 2002

President of Mentor-Mentee Programme, 2003

Master of Ceremony ‘Pesta Konvo UTM ke-28’, 2002

Director of Research and Development Bureau Persatuan Mahasiswa Islam UTM, 2004

Supervisor of Technical Unit Mount Kinabalu Expedition, 2004

Director of ‘Kem Pemantapan JKM KTC’, 2005

Director of ‘Kelab Remaja Ukhwah KTC’, UTM 2005

Motivator of SMK Tmn Dato Harun Motivation Course, PJ 2005

Director of Leadership Development Committee of Kolej Tuanku Canselor (LEADECK), 2006-2007

Director of SMK Pasir Putih Leadership Camp, 2006

Director of SMK Permas Jaya 3 Leadership Camp, 2006

Penolong Setiausaha Masjid al Jawahir, Mutiara Rini Skudai, Johor Bahru ( Dis 2011-Dis 2013)

ANUGERAH KHAS PENGETUA KTC 2006

WRITING SKILLS AND SEMINAR EXPERIENCE

  • Participant of ‘Konvensyen Pendidikan Melayu 2003’
  • Participant of ‘Kursus Kepimpinan dan Latihan Mahasiswa Universiti-unversiti Malaysia (MAKLUM)’, 2004
  • Participant of ‘Konvensyen Pendakwah Muda Kebangsaan 2005’
  • Participant of The International Seminar on Muslim Women : The Future and Challenges in Shaping The Ummah (SEWANI 2005)
  • Second Place in Essay Writing Contest-‘Hari Terbuka PPIPS bersempena Sambutan 100 Tahun UTM’
  • Present paper in ‘Seminar Falsafah Perkahwinan 2006’ Perkahwinan Semasa Belajar : Pro dan Kontra
  • Present paper in ’National Student Developement Conference 2006’ Peranan LEADECK Dalam Membantu Pembangunan Sahsiah Mahasiswa:Suatu Pengalaman di Kolej Tuanku Canselor (KTC), UTM
  • Present paper in ‘Seminar Masjid Kebangsaan 2007’

Masjid sebagai Pusat Pengembangan Minda Komuniti Islam

WORKING EXPERIENCES

2004 : Trainer National Servis (PLKN)- Nationality Module

2006-2007 : Tutor in Skor Bestari Tuition Centre, Mutiara Rini,Johor Bahru
2007-now : Research Officer Faculty Of Electrical Engineering, Universiti Teknologi Malaysia (UTM)

QUALIFICATION SUMMARY

Familiar with the MS Windows 98/XP operating environment. Proven ability to quickly learn and apply new technologies. Exceptionally well organized, strong work ethics and willingness to work hard to achieve employer objectives. Dedicated learner, adaptive, good problem-solving skills, self-driven, able to lead and work in-group.

43 thoughts on “Mengenai saya..

  1. salam,

    lompat dari blog afyan datang ke sini🙂

    ridwanto berkata: terima kasih atas lawatan,kita pernah kenal dulu, semasa itu saudara tingkatan 2 di SMAP(k),saya datang ke sekolah saudara selama seminggu. Mungkin saudara ingat?

  2. ho ho. the time will come. sabar, until that time, i’ll tell u la… juz be patient. mu tu, bila nak dapat baby nyer? maksud aku, zaujah mu la yg akan beranak. kalu mu, ‘pregnant’ yg x kan beranak (boroi). haha. gurau jah tu…

    kat harakahdaily hari tu, ada artikel saaari sungib, antara lain tazkirahnya ialah…”x patut seorang daei itu berperut boroi”.

    kat tok guru, dia kata ajk pas yg merokok, x kan dapat jadi calon pru!!!

    aku rasa, mu ni memenuhi 2 syarat di atas!!!

  3. nice blog…tersentuh rasa hati…

    Terima kasih kerana sudi menjengah blog saya…Hanya sekadar satu perkongsian buat pembaca budiman, moga ada yang boleh di ambil pengajaran

  4. salam wanto.
    kawin? insyaAllah bulan raye nnt. (x abih2 tanye dari dulu…)

    fadh kursus kat mont kiara kalo xsalah. (ko tanye dia direct, mmg banyak meloyar aje…)

    anak isteri ko camne? sihat?

  5. it’s a surprising meet you in here. kenal tak. akak jkm kolej tun fatimah. join program PRS dulu. remember?

  6. Salam Ziarah kembali kepada saudara Ridwanto. Terima kasih sudi berkunjung ke weblog saya. Semoga persahabatan terus dapat dijalinkan.

    Terima kasih atas kunjungan balas.

  7. Wah, nampaknya saya boleh jadi anak murid anda… Maklumlah, baru je berjinak-jinak dengan blog… Mohon tunjuk ajar ye

  8. Salam Ukhuwah balik dari Indonesia, salam Jihad dari Ranah Minang, Padang, SUmatera Barat. Kalau boleh berbagi info dunia pendidikan di Malaysia, banyak student Indonesia yang ingin melanjutkan studi di Malaysia.

  9. Salamualaikum.

    Terima kasih kerana sudi menjenguk blog saya di ikatkata.wordpress.com. Kita sama-sama blajar di universiti yang sama. Cuma beza fakulti.

  10. Salam alaik, ini rupanya abg wanto yg selalu dicerita-ceritakan ‘uyun. Banyak info / bahan ilmiah yang best! Semoga, terus dapat titipkan bahan-bahan menarik untuk dikongsi oleh para readers (^;^) kirim salam kakak & Alya.

  11. kalau mahu melawat kat sumatera barat ( Padang – Bukittinggi ) saya punya teman kat sana, sekita nanti ada nak datang, dia boleh bagi harga termurah untuk pakej kat sumatera barat, sekira ada hal penting, boleh hantar kat saya punya email.

  12. puas pikiaq mcm familiar je nama ni..lastnye..baru dapat imagine..ridwanto..yang pandai berkata-kata..kak maziah..mpm utm 2002/2003

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s