Wak Tumiran sudah pergi

5

Kehidupan ini terlalu misteri.Bukan itu sahaja, ia penuh dengan rencam. Terlalu banyak pancaroba yang perlu ditempuhi. Mujurlah ada manusia yang hadir memberi peringatan . Ya, Nabi Muhammad memberi panduan, bagaiman menghadapi tipu daya dunia. Nabi Muhammad juga membawa al-Quran yang dititipkan oleh Allah melalui pengantaraan Jibrail a.s

4

Salam, sedekahkan al-fatihah buat wak Tumiran (staf KTC UTM) yang telah kembali ke rahmatullah baru sebentar tadi. Saya baru menghubungi En Nazam (Ketua Staf pejabat KTC). Katanya, wak meninggal akibat serangan jantung. Moga roh beliau di rahmati Allah. Ameen (hidup ini untuk mati kekal abadi)-  uyun ; 17 Jun 2009, 22:22:37

Pesanan ringkas di atas, tiba-tiba mengamit kenangan saya berbual mesra dengan wak Tumiran beberapa tahun lalu. Siapa sangka, usia wak, tidak salah tekaan saya, hanya sekitar awal 50 an. Namun, takdir Ilahi telah tersurat, tangggal 17 Jun 2009 beliau telah pergi meninggalkan dunia yang fana ini.

3

Kehidupan wak Tumiran di alam barzakh sudah pun bermula. Kegetiran beliau menempuh pancaroba dunia, diteruskan dengan soalan-soalan maut daripada Mungkar Nangkir.

Semua orang tahu, gagal menjawab dengan baik soalan-soalan itu, kepala wak Tumiran akan di pukul sekuat-kuatnya. Jauh akan terperosok ke dalam bumi. Harapnya soalan ;

Siapa Tuhan kamu? Apa kiblat kamu??,,,

Wak Tumiran akan berjaya menjawabnya. Sudah pasti semua orang beriman menginginkan kejayaan itu. Apabila berjaya, kita akan hidup seperti di taman-taman syurga di alam barzakh kelak sebelum di himpunkan alam masyar.

Sesungguhnya, mengingati kematian itu akan memotivasikan diri. Wak Tumiran sedang menempuh alam baru. Sedangkan saya selalu sahaj berkeluh kesah, menahan derita ujian dunia yang terlalu perit untuk ditanggung.

Persoalan utama yang selalu bermain di minda saya, ketika di alam barzakh, bergunakah lagi keluh kesah yang selalu saya lakukan di dunia ini? Sedangkan di hadapan sana, Mungkar Nangkir tetap setia menanti untuk menjalankan tugas yang hakiki.

 

Al fatihah buat mereka yang telah dulu meningglkan dunia yang  fana ini

Advertisements

5 thoughts on “Wak Tumiran sudah pergi

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s