Kemenangan Parti Kebajikan ,Turki

Semua pihak meraikan kemenangan AK dalam pilihanraya Turki yang lepas. Sememangnya saya amat mengagumi gerak kerja dan budaya yang diamalkan oleh parti bernuansa Islam ini. Walaupun saya tidak begitu mengenali dengan lebih dekat parti pimpinan Tayip Erdogan ini tetapi kekaguman saya terletak pada keiltizaman parti ini menjadi sebuah parti kebajikan yang dapat menawan hati rakyat. Malah,Ak mempunyai matlamat akhir untuk menegakkan Islam secara total seperti mana yang dilakukan oleh kerajaan Turki Uthmaniyah. Itu telahan saya. Saya pasti pakar politik antarabangsa barangkali setuju dengan ramalan saya ini.

Pada pandangan saya,segalanya terletak pada kebijaksanaan yang dicatur oleh sang pemimpin. Manakan tidak, kes Turki sebagai contoh, negara yang terang-terang berfahaman sekular tetapi parti gerakan Islam ini bijak menawan hati rakyat. Malah paling membanggakan pilihanraya pada hari Ahad lepas peratus pengundi yang menyokong AK meningkat sebanyak 12 peratus. Hebat bukan? Secara tidak langsung ini membuktikan penerimaan rakyat Turki terhadap AK.

Makanya, saya berdoa, gerakan Islam di Malaysia dapat mengambil pengalaman dan pengajaran yang berlaku di Turki. Semoga ia dapat memberikan suntikan semangat.Tambahan pula ,pilihanraya umum sudah dekat. Harap-harapnya sejarah di Turki berulang kembali di bumi Malaysia tercinta ini. Ayuh kita buktikan.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s